AJDA

Vsestranska ajda je izredno nezahtevna in odporna rastlina, saj preživi v še tako neugodnih razmerah, v slabi zemlji ali ko je suša. Bolj kot druge poljščine je sposobna črpati mineralne snovi iz tal, za svojo rast pa ne potrebuje dodatnih mineralnih gnojil ali škropiv. Pohvali se lahko tudi z izredno visoko hranilno vrednostjo in pozitivnim učinkom na naše zdravje.

Prednosti in koristi za zdravje:

Ajda se ponaša z bogato vsebnostjo vitaminov in mineralov. V njej najdemo predvsem vitamine skupine B ter minerale, kot so magnezij, železo, cink, fosfor, baker. Zaradi visoke vsebnosti esencialnih aminokislin, velja za enega najboljših rastlinskih virov beljakovin, visoka vsebnost vlaknin v ajdi pa bo razveselila predvsem tiste z malo počasnejšo in oteženo prebavo.

Ajda je odlična za srce in ožilje. Zaradi svoje visoke vsebnosti flavonoidov, ki delujejo kot antioksidanti, ugodno vpliva na raven holesterola in zniževanje visokega krvnega tlaka. Ker počasi prehaja iz prebavil v kri, je primerna tudi za sladkorne bolnike.

Ajdova kaša

Iz oluščenih ajdovih semen dobimo ajdovo kašo, ki ima značilen okus po oreščkih.
Ajdova kaša je izredno uporabna v kuhinji – iz nje lahko pripravimo glavne jedi, sladice, jo uporabimo kot prilogo ali pa jo dodamo v juhe, solate. Uživamo jo lahko kuhano ali pečeno.
Priprava je zelo enostavna – v vreli vodi jo je treba kuhati približno 10–15 minut.

ajdova kaša
ajdova moka
ajda

Ajdova moka

Popolnoma posušena ajdova zrna v posebnem mlinu zmeljemo v ajdovo moko in zdrob. Ajdova moka je zmleta s počasnim trenjem dveh kamnov – pri takem postopku se ohranijo vsa hranila, aroma in bogat okus, ki ga ponuja ajda.
Ajdova moka je na videz temnejše barve in prijetnega sladkega okusa, ki spominja na oreščke. V kuhinji jo lahko uporabite kot nadomestek druge moke ali kot dodatek različnim jedem.

Uporaba v prehrani

Iz nje lahko pripravite odlične jedi, kot so ajdov kruh, ajdovi krapi, žganci, testo za pico, biskvit, celo palačinke.
Ker ajdova moka ne vsebuje lepka, jo je treba za pripravo testa predhodno popariti ali mešati s pšenično oziroma katero drugo moko (v primeru intolerance na gluten). Navsezadnje že majhen dodatek ajdove moke poskrbi za značilen vonj in okus po ajdi.

100 gramov ajde moke v povprečju vsebuje 343 kilokalorij, 65,6 grama ogljikovih hidratov, 7,3 grama vlaknin, 10,3 grama beljakovin in 2,7 grama maščob.

Ajdov zdrob

V naši prehrani, žal še nekoliko manj poznan, ajdov zdrob lahko popolnoma nadomesti navadnega pšeničnega. Iz njega lahko pripravite tudi žličnike in zdrobov kolač s sadjem.

ajdov zdrob
Ali ste vedeli…?
  • Večina ljudi bi ajdo uvrstila med žita, a je ta uvrstitev napačna. Spada med trave, natančneje med zeljnarice, lahko pa bi jo uvrstili tudi k sadju, saj je sorodnica rabarbare.
  • Ajda ne vsebuje glutena, zato je primerna za bolnike s celiakijo in vse, ki se izogibajo glutenu v svoji prehrani.
  • Ajdove luščine so zelo cenjene tudi kot polnilo za vzglavnik.
Shranjevanje

Da v moki, zdrobu in kaši ohranimo kakovostne snovi, predvsem pa da je njihov rok uporabe čim daljši, je izrednega pomena pravilno shranjevanje. Moko lahko brez težav hranite v hladilniku, predvsem ob le občasni uporabi ali v poletnih mesecih. Izdelke navadno shranjujemo v dobro zaprti posodi, v hladnem in suhem prostoru.
Da bi dodatno preprečili morebiten razvoj insektov, lahko v omaro ali direktno v vrečko položimo lovorjev list.