JEŠPRENJ

Ječmen, ješprenj – včasih hrana revnih, danes pa vse bolj priljubljeno žito – so že davnih 7000 let pr. n. št. pridelovali v Etiopiji in jugovzhodni Aziji. V primerjavi z navadno pšenico mnogo bolje prenaša ostrejše klimatske pogoje, za svojo rast pa potrebuje rodovitna tla, saj so njegove korenine za črpanje hranil in vode prešibke. Njegova kemijska sestava je primerljiva z ostalimi žiti, v primerjavi s pšenico pa vsebuje nekaj manj beljakovin in malo več maščob.

Prednosti in koristi za zdravje:

Oluščen ječmen poznamo kot ječmenovo kašo oziroma ješprenj. Ima visoko energijsko vrednost in je izredno bogat s hranilnimi snovmi, ki pozitivno in zdravilno vplivajo na naše telo.

Ječmen vsebuje večje količine kalija, ki ugodno vpliva na delovanje živčnega sistema, mišic, pomembno vlogo ima tudi pri vzdrževanju normalnega krvnega tlaka; fosforja, ki ohranja zdravje naših kosti in zob ter pomembno prispeva k delovanju celičnih membran in sproščanju energije pri presnovi; magnezija, ki je eden najpomembnejših antioksidantov, varuje pred nastankom srčno-žilnih bolezni. Vsebuje tudi nekatere vitamine, posebno kompleksa B in E, kar je predvsem posledica večih ovojnic okoli samega zrna. Te ovojnice večinoma zaužijemo, kar ugodno vpliva na našo prebavo, odpravlja zaprtost in črevesne težave.

Na imunski sistem deluje protivnetno, zato je priporočljivo, da ga vključimo v prehrano za bolnike z vnetjem debelega črevesa, sečnika, ledvic ali bronhialnega katarja.

Ponaša se z visoko vsebnostjo klorofila. Ta deluje antibakterijsko, odstranjuje strupe iz telesa, spodbuja naš imunski sistem in olajša povezavo rdečih krvničk s kisikom.

Ali ste vedeli …?

  • Ječmen ima nizek glikemični indeks, zato je primerna izbira za sladkorne bolnike.
  • Med kuhanjem postane sluzast, sluz pa je koristna za želodčne bolnike.
  • Največ ječmena se porabi kot krmno žito ali surovina za pridobivanje piva in viskija.
  • Iz praženega ječmena pripravljajo ječmenovo kavo, ki velja za najbolj zdrav nadomestek kave in ne vsebuje kofeina.
  • V severnih predelih Evrope iz ječmenove moke pripravljajo tudi kruh.
ješprenj

Ješprenj – uporaba v prehrani:

V prehrani se ječmen najpogosteje uporablja oluščen – ječmenova kaša oziroma ješprenj – največkrat ga uporabimo za pripravo tradicionalne slovenske jedi ričeta, a to še zdaleč ni edini način za vključitev v naš vsakdanjik.

Odlično nadomesti riž v rižotah, se uporabi kot priloga, dodatek juham, enolončnicam in solatam.

Shranjevanje:

Ješprenj shranjujte v v dobro zaprti posodi, ki naj bo v hladnem in suhem prostoru.