KHORASAN MOKA IN ZDROB

Khorasan moka in khorasan zdrob sta pridobljena iz zrn pšenice khorasan, ki je večini bolje poznan pod zaščitenim imenom blagovne znamke Kamut®. Imenovan tudi orientalska pšenica, je starodavna vrsta pšenice, ki najverjetneje izvira iz Mezopotamije, legende o tem zrnu pa izvirajo že iz časov egipčanskih grobnic.

V primerjavi z navadno pšenico je khorasan manj dovzeten za okoljski stres, posebej znan je po svoji dobri odpornosti na sušo, težave z boleznijo pa mu lahko povzroči prevelika količina padavin, zlasti ob koncu sezone.

Zrno pšenice khorasan je podobno zrnu navadne pšenice, le da je od njega kar dvakrat večje. Cenjen je po svojem bogatem okusu, ki spominja na oreščke, vsestranski uporabi in lahki prebavljivosti.

Prednosti in koristi za zdravje:

Khorasan ima izredno ugodno hranilno sestavo. Približno 14% delež predstavljajo beljakovine, kar je več kot pri ostalih krušnih žitih. Značilna je visoka vsebnost prehranske vlaknine, na 100 g jih vsebuje 9 g. Med vitamini izstopa vsebnost vitamina B1 in B3, med minerali pa vsebnost selena, cinka, fosforja, magnezija in mangana.

Značilna rumenkasta barva je posledica vsebnosti karotenoidov, ki v telesu delujejo tudi kot antioksidanti.

Khorasan moka

Popolnoma posušena zrna khorasan pšenice zmeljemo v posebnem mlinu, s počasnim trenjem dveh kamnov. Pri takem postopku se ohrani vsebnost hranilnih snovi, prijetna aroma in okus po oreščkih.

Moko boste hitro prepoznali po značilni nežno rumenkasti barvi. Pri peki lahko s khorasan moko nadomestite druge vrste moke in pripravite številne okusne jedi.

Uporaba v prehrani:

Iz khorasan moke lahko spečete domač kruh, pri peki bo potrebno dodati le nekoliko več tekočine in testo dalj časa vzhajati.

Specite palačinke, testo za pico ali tortilje, dodate jo lahko tudi pri peki peciva. Mi obožujemo domače široke rezance, za pripravo katerih pa potrebujete le khorasan moko in jajca.

khorasan moka
khorasan zdrob

Khorasan zdrob

Khorasan zdrob postaja vse bolj priljubljen, saj je odličen za pripravo tako sladkih, kot tudi slanih jedi. Z njim lahko nadomestite del moke pri peki kruhi, iz njega pripravite jušne žličnike ali zdrobov kolač. Skuhate ga lahko na vodi ali mleku, obogatite s svežim sadjem ali uporabite kot prilogo k različnim omakam ali golažu.

Ali ste vedeli…?
  • Khorasan vsebuje beljakovino gluten, zato ni primeren za bolnike s celiakijo.
  • Nekateri posamezniki, ki so občutljivi na pšenico, lahko khorasan uživajo brez težav.
  • Khorasan je starodavno žito, ki skozi leta ni bilo gensko spremenjeno, zato je tudi njegova rast počasnejša.
Shranjevanje

Da v moki in zdrobu ohranimo kakovostne snovi, predvsem pa da podaljšamo rok uporabe, je izrednega pomena pravilno shranjevanje. Moko lahko brez težav hranite v hladilniku, predvsem ob le občasni uporabi ali v poletnih mesecih. Izdelke navadno shranjujemo v dobro zaprti posodi v hladnem in suhem prostoru.

Za dodatno preprečitev morebitnega razvoja insektov lahko v omaro ali direktno v vrečko položimo lovorjev list.