Ajdova moka

Teža:
0,5 kg
1 kg
2 kg

Popolnoma posušena ajdova zrna v posebnem mlinu zmeljemo v ajdovo moko in zdrob. Ajdova moka je zmleta s počasnim trenjem dveh kamnov – pri takem postopku se ohranijo vsa hranila, aroma in bogat okus, ki ga ponuja ajda. Ajdova moka je na videz temnejše barve in prijetnega sladkega okusa, ki spominja na oreščke. V kuhinji jo lahko uporabite kot nadomestek druge moke ali kot dodatek različnim jedem. Ker ajdova moka ne vsebuje lepka, jo je treba za pripravo testa predhodno popariti ali mešati s pšenično oziroma katero drugo moko (v primeru intolerance na gluten). Navsezadnje že majhen dodatek ajdove moke poskrbi za značilen vonj in okus po ajdi.

Khorasan moka

Teža:
0,5 kg
1 kg
2 kg

Khorasan moka in khorasan zdrob sta pridobljena iz zrn pšenice khorasan, ki je večini bolje poznan pod zaščitenim imenom blagovne znamke Kamut®. Imenovan tudi orientalska pšenica, je starodavna vrsta pšenice, ki najverjetneje izvira iz Mezopotamije, legende o tem zrnu pa izvirajo že iz časov egipčanskih grobnic. V primerjavi z navadno pšenico je khorasan manj dovzeten za okoljski stres, posebej znan je po svoji dobri odpornosti na sušo, težave z boleznijo pa mu lahko povzroči prevelika količina padavin, zlasti ob koncu sezone. Zrno pšenice khorasan je podobno zrnu navadne pšenice, le da je od njega kar dvakrat večje. Cenjen je po svojem bogatem okusu, ki spominja na oreščke, vsestranski uporabi in lahki prebavljivosti.

Pirina moka

Tip:
Navadna
Polnozrnata
Teža:
0,5 kg
1 kg
2 kg

Pirina moka je podobna pšenični, okus pa je rahlo sladek in spominja na oreščke. Naša pirina moka je mleta iz celega pirinega zrnja, kar omogoči, da se ohranijo hranilne snovi. Pirina moka je najbolj priljubljen nadomestek navadne pšenične, ki jo lahko v celoti nadomestimo. Iz nje lahko pripravimo kruh, testo za pico, peciva, tudi testenine in tortilje. Četudi vsebuje gluten, je pira lažje prebavljiva od pšenice, boljša je tudi njena topnost v vodi. Pira ima za razliko od pšenice tršo lupinico, zaradi česar med mletjem v moki ostane več vlaknin, vitaminov, mineralov in beljakovin.

Pšenična moka

Tip:
Fina
Ostra
Polnozrnata
Teža:
0,5 kg
1 kg
2 kg

Pšenična bela moka vsebuje manj vlaknin kot polnozrnata, zato je idealna za pripravo vseh vrst peciv, pit, piškotov, krofov, kruha, vlečenega in krhkega testa, narastkov, njokov ali slanega peciva. Fina in ostra moka se razlikujeta po končni velikosti delcev, pri pripravi jedi iz pšenične moke je potrebno dodati nekoliko več vode. Polnozrnata zaradi višje vsebnosti vlaknin jedi običajno manj narastejo, so bolj polnega in izrazitega okusa. Pri zamenjavi navadne s polnozrnato moko pa je potrebno dodati tudi nekoliko več vode.

Scroll to Top