OLJE

Sončnično olje, hladno stiskano

Misel o škodljivih učinkih uporabe sončničnega olja se je dobro zakoreninila med ljudi, največkrat ga povežemo s cvrtjem, debelostjo, povišanim holesterolom in kardiovaskularnimi boleznimi. Industrijsko pridelana olja res lahko enačimo s prej napisanim, povsem drugače pa je s sončničnim oljem-pridobljenim s postopkom hladnega stiskanja.

Prednosti in koristi za zdravje

Je nevtralnega okusa in vonja, zlato rumene barve in hladno stisnjeno iz sončničnih semen. Le pri takem, hladnem postopku nam uspe ohraniti hranilne in blagodejne snovi in preprečiti žarkost ter kvar olja.
V njem prevladuje večkrat nenasičena linolna kislina, ki sodi med esencialne maščobne kisline. Te naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje, a jih samo ne zna proizvesti, zato jih je potrebno v telo vnesti preko zaužite hrane.

Deluje protivnetno, v zmernih količinah pa pozitivno vpliva celo na zniževanje slabega holesterola. Ugodno vpliva na prebavo in pripomore k hitrejšemu celjenju ran. Bogato je z vitamini E, A in nekaterimi B kompleksa, karotenoidi in lecitinom.

Ste vedeli… ?

Vse bolj priljubljena postaja ‘oljna terapija’, pri kateri v ustih 20 minut žvrkljamo hladno stiskano sončnično olje, nato pa ga izpljunemo. Ne smemo ga pogoltniti saj se je med žvrkljanjem napojilo strupenih snovi, katere želimo izločiti iz telesa. Tovrstno terapijo se priporoča za razstrupljanje telesa in stimulacijo imunosti. Ohranja zdravje zob, poveča njihovo belino, izboljša prekrvavljenost dlesni in preprečuje njihovo krvavitev. Ugodno vpliva na delovanje ščitnice, kožne ekceme, nekateri opažajo tudi boljši spanec in spomin.

Uporaba v prehrani

Sončnično olje lahko uporabimo kot preliv za solato, pripravo marinad, omak in namazov ali pa z njim dopolnimo hladne jedi. Pri toplotnih postopkih priprave hrane (dušenje, pečenje) ga dodamo na koncu.

Shranjevanje

Olje je potrebno hraniti v dobro zaprti steklenici, v temnem in hladnem prostoru pri okoli 10 °C ali v hladilniku.

Orehovo olje

Orehovo olje pridobivamo iz orehovih jedrc, zaradi njegove dragocenosti pa ga nekateri imenujejo kar tekoče zlato.

Izredno bogat je z esencialnimi omega 3 maščobnimi kislinami, ki v kombinaciji z drugimi minerali in vitamini, ki jih najdemo v orehovem olju, ščitijo naše srce in ožilje. Vsebuje vitamine B kompleksa ter vitamin E, ki učinkuje kot naravni antioksidant ter naše žile ščiti pred staranjem in pokanjem. Zaradi visoke vsebnosti vitamina E je odlično sredstvo za obnovo poškodovanih in suhih las ter problematične kože. Pohvali se lahko tudi z bogato vsebnostjo mineralov, kot so železo, magnezij, fosfor, baker, kalcij in cink.

Redno uživanje orehovega olja izboljša koncentracijo, zmanjša pozabljivost, poveča sposobnost za učenje, lajša stres in depresijo.

Shranjevanje in uporaba:

Shranjevati ga je treba na hladnem v temnem in suhem prostoru, lahko tudi v hladilniku. Ob pravilnem shranjevanju bo ostalo sveže najmanj tri mesece, zdržalo pa celo do enega leta. Ker je občutljivo na toploto, ga ni priporočljivo segrevati, saj se pri segrevanju uniči večina zdravju koristnih snovi in pride do neželene oksidacije.

Priporoča se uživanje orehovega olja trikrat na dan po eno žličko, najbolje pred obrokom. Ni uporabno za peko ali cvrtje, dodamo pa ga lahko že pripravljenim omakam, solatnim prelivom, z njim pokapamo že pripravljeno zelenjavo, žitne in mesne jedi, za bolj bogat okus pa lahko nekaj kapljic olja dodamo tudi v sladice.

Konopljino olje

Kakovostno konopljino olje se pridobiva iz konopljinih semen. V prehrani človeka se uporablja že tisočletja in predstavlja prehrambno sredstvo visoke vrednosti.

Izjemno kakovost mu pripisujejo zaradi idealnega razmerja med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami, ki znaša 3:1. Vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, na splošno pa semena konoplje veljajo za enega največjih virov proteinov v naravni obliki, vitamina E in B kompleksa.

Konopljino olje ima dolg seznam zdravilnih učinkov. Zaradi vsebnosti esencialnih maščobnih kislin ugodno vpliva na zdravje naše kože, predvsem pri razdraženi koži, ki je lahko posledica luskavice, dermatitisa, brazgotin ali izsušenosti; na lase in nohte, izboljša odpornost telesa in delovanje možganov ter pospešuje zdravljenje vnetnih procesov.

Ugodno vpliva na odpravljanje težav in bolečin predmenstrualnega sindroma, preprečuje bolezni srca in ožilja, multiple skleroze, rakavih obolenj, celo shizofrenije in osteoporoze.

Uporaba in shranjevanje:

Konopljino olje je treba shranjevati na hladnem v temnem in suhem prostoru, najbolje kar v hladilniku. Po odprtju ga porabite v štirih mesecih.
Občutljivo je na toploto, zato ga ni priporočljivo segrevati, saj se pri segrevanju uniči večina zdravju koristnih snovi.

Priporočen odmerek za odrasle je 1 do 2 jedilni žlici na dan, najbolje kar surovega na tešče. Lahko pa ga dodate različnim hladnim omakam, namazom, smoothiju ali solatnemu prelivu.