PIRA

Pira je starodavno žito, predhodnica pšenice, ki so jo poznali in gojili že pred 9000 leti. Podobno kot ajda je tudi pira izredno nezahtevna za pridelavo. Ne potrebuje obdelave s pesticidi ali zaščitnimi sredstvi, uspeva pa tudi v bolj neugodnih razmerah.

Prednosti in koristi za zdravje:

Za piro velja, da vsebuje vse pomembne snovi v idealnem razmerju, ki ne otežujejo naših prebavil. Z njenim uživanjem telesu zagotovimo dobro mero beljakovin, vsebuje jih kar 20 odstotkov. To je enkrat več kot pri navadni pšenici.
Enostavni in kompleksni ogljikovi hidrati poskrbijo za optimalno delovanje našega imunskega sistema. Podaljšajo občutek sitosti, imajo pa tudi pomembno vlogo pri strjevanju krvi.

Bogata je z vitamini, predvsem vitamini B kompleksa, tudi vitamini A in E. Bogata pa je tudi z minerali, kot so magnezij, železo, mangan in fosfor.

Ščiti srce in ožilje, zaradi visoke vsebnosti vlaknin niža holesterol v krvi, blagodejno vpliva na prebavo, varuje pred diabetesom, pomaga tudi pri zdravljenju kožnih bolezni.

Pirina moka, polnovredna moka

Moka je zmleta s počasnim trenjem dveh kamnov, pri čemer se ohranijo vsa hranila, aroma ter bogat okus, ki ga ponuja to žito.

Pirina moka je podobna pšenični, okus pa je rahlo sladek in spominja na oreščke.

Naša pirina moka je mleta iz celega pirinega zrnja. Tako se ohranijo vse koristne hranilne snovi, ki blagodejno vplivajo na zdravje.

Uporaba v prehrani:

Pirina moka je najbolj priljubljen nadomestek navadne pšenične moke, ki jo lahko  nadomestimo v celoti. Iz nje lahko pripravimo kruh, testo za pico, peciva, tudi testenine in tortilje. Četudi vsebuje gluten, je pira lažje prebavljiva od pšenice, boljša je tudi njena topnost v vodi. Pira ima za razliko od pšenice tršo lupinico, zaradi česar med mletjem v moki ostane več vlaknin, vitaminov, mineralov in beljakovin.

pirina moka
pira
pirin zdrob

Pirin zdrob

Pirin zdrob v kuhinji uporabljamo popolnoma enako kot navaden, pšenični zdrob. Z njim lahko že navsezgodaj obogatite svoj zajtrk, si za kosilo pripravite pirine žličnike ali pa se za večerjo posladkate z zdrobovim narastkom.

Pirina kaša

Pirina kaša je odlična alternativa rižu za pripravo pirine rižote, lahko jo dodate v juhe, enolončnice, solate ali pa iz nje pripravite sladke jedi.

Pirino kašo skuhamo na enak način kot riž, le nekoliko dlje. Stresemo jo v vrelo vodo in pri zmernem ognju kuhamo 45 minut. Pirina kaša se ne bo razkuhala, tudi ob koncu bo nekoliko trša v primerjavi z rižem.

pira
pirini otrobi

Pirini otrobi

Pri mletju pire na koncu dobimo moko na eni strani in delce lusk – otrobe na drugi.

Pirini otrobi so bogati z vitamini, minerali in vlakninami. Vlaknine pospešijo peristaltiko črevesja in izboljšajo prebavo, upočasnijo praznjenje želodca in tako podaljšajo občutek sitosti, upočasnijo dvig krvnega sladkorja, uspešno znižujejo nivo slabega (LDL) holesterola in izboljšajo sestavo črevesne mikrobiote.

Lahko jih vmešamo v jogurt, skuto, mleko ali pa jih dodamo pri peki kruha, piškotov, za zgoščevanje jedi…

Vendar pozor! Pirini otrobi v črevesju nase vežejo veliko vode in nabreknejo, zato je ključna zadostna hidracija, s čimer preprečimo ravno nasproten učinek od želenega.

Ali ste vedeli?
  • Mnogo ljudi s celiakijo ni pokazalo občutljivosti na gluten pri uživanju pire, čeprav ga ta vsebuje.
  • Pirine luščine so zelo cenjene tudi kot polnilo za vzglavnike, pirina slama pa je med najbolj iskanimi v pletarstvu.
Shranjevanje

Da v moki, zdrobu in kaši ohranimo vse kakovostne snovi, predvsem pa da podaljšamo rok uporabe, je izrednega pomena pravilno shranjevanje. Moko lahko brez težav hranite v hladilniku, predvsem ob le občasni uporabi ali v poletnih mesecih. Izdelke navadno shranjujemo v dobro zaprti posodi v hladnem in suhem prostoru.
Za dodatno preprečitev morebitnega razvoja insektov lahko v omaro ali direktno v vrečko položimo lovorjev list.