Rž je krušno žito, sorodno pšenici in ječmenu. Pri nas je rž zelo razširjeno in drugo najpomembnejše krušno žito. Dobro je odporno proti suši, zmrzali, tudi boleznim in škodljivcem. Ržena moka je temnejše barve.

Prednosti in koristi za zdravje:

Rž v sebi skriva obilo zdravilnih sestavin. Vsebuje počasi prebavljive ogljikove hidrate, beljakovine ter vlaknine. Ogljikovi hidrati v rži se počasi sproščajo v kri, dvig inzulina je postopen, zato se uporaba še zlasti priporoča diabetikom. Beljakovine so lažje prebavljive v primerjavi s tistimi v pšenici, vsebuje tudi manj glutena. Bogata vsebnost vlaknin pa pomaga odpravljati zaprtje in ohranjati zdravo črevesno floro.

Rž vsebuje visoko vsebnost vitaminov ter mineralov, med katerimi izstopajo fosfor, kalij, magnezij, mangan in selen.

Zaradi visokega deleža mangana ugodno vpliva na živčni sistem ter odpravlja migrene, značilen je ugoden vpliv na delovanje črevesja in vzdrževanja ustrezne ravni holesterola.

Ržena moka

Ržena moka je značilne temnejše barve ter odlična za pripravo kruha in slaščic. Ker ne vsebuje dovolj glutena in se je ne da dobro zamesiti, jo je pri pripravi kruha priporočljivo mešati s pšenično. Ržena moka da kruhu bogat okus, mu podaljša svežino in obstojnost. Uporablja se tudi pri peki palačink, medenjakov in raznih kolačev.

rž

Ali ste vedeli?

  • Da ržen kruh že v krajšem obdobju obogati kri z železom, kar je vesela novica za posameznike, ki si želijo izboljšati kri ali imajo težave s slabokrvnostjo.
  • Temnejša kot je ržena moka, višjo hranilno vrednost ima, kar je posledica višje vsebnosti pepela.

Shranjevanje:

Da v moki ohranimo vse kakovostne snovi, predvsem pa da je rok uporabe čim daljši, je izrednega pomena pravilno shranjevanje. Moko lahko brez težav hranite v hladilniku, predvsem le ob občasni uporabi ali v poletnih mesecih. Izdelke navadno shranjujemo v dobro zaprti posodi v hladnem in suhem prostoru.

Da dodatno preprečimo morebiten razvoj insektov, v omaro ali direktno v vrečko položimo lovorjev list.