Rž je pri nas zelo razširjeno in drugo najpomembnejše krušno žito, sorodno pšenici in ječmenu. Dobro je odporno proti suši, zmrzali, tudi boleznim in škodljivcem. Ržena moka je temnejše barve.

Prednosti in koristi za zdravje:

Rž vsebuje počasi prebavljive ogljikove hidrate, beljakovine ter vlaknine. Ogljikovi hidrati v rži se počasi sproščajo v kri, dvig inzulina je postopen, zato se uporaba še zlasti priporoča diabetikom. Beljakovine so lažje prebavljive v primerjavi s tistimi v pšenici, vsebuje tudi manj glutena. Bogata vsebnost vlaknin pa pomaga odpravljati zaprtje in ohranja zdravo črevesno floro.

Za rž je značilna visoka vsebnost vitaminov ter mineralov, med katerimi izstopajo fosfor, kalij, magnezij, mangan in selen.

Ržena moka

Ržena moka je značilne temnejše barve ter odlična za pripravo kruha in slaščic. Ker ne vsebuje dovolj glutena in se je ne da dobro zamesiti, jo je pri pripravi kruha priporočljivo mešati s pšenično. Ržena moka da kruhu bogat okus, mu podaljša svežino in obstojnost. Uporablja se tudi pri peki palačink, medenjakov in raznih kolačev.

rž

Ali ste vedeli?

  • Temnejša kot je ržena moka, višjo hranilno vrednost ima, kar je posledica višje vsebnosti pepela.

Shranjevanje:

Da v moki ohranimo kakovostne snovi, predvsem pa da je rok uporabe čim daljši, je izrednega pomena pravilno shranjevanje. Moko lahko brez težav hranite v hladilniku, predvsem le ob občasni uporabi ali v poletnih mesecih. Izdelke navadno shranjujemo v dobro zaprti posodi v hladnem in suhem prostoru.

Da dodatno preprečimo morebiten razvoj insektov, v omaro ali direktno v vrečko položimo lovorjev list.